Schakeling is geplaatst op 14 januari 2013
Spanningsgestuurde Volumeregelaar.
Het mooie van deze spanningsgestuurde volumeregelaar is dat een effectieve en vervormingsarme regeling is verkregen, welke is gebasseerd op een werkelijke onderdrukking van het ingangssignaal. Omdat de ingangstransistor(T2) dienst doet als fasedraaier, zullen de signalen op de collector en emitter van deze transistor ten opzichte van elkaar 180 graden zijn verschoven. Als gevolg hiervan zal de som van deze beide signalen bij een juiste instelling van potmeter(P1) precies NUL(0) zijn. Afgezien van de door de transistor geproduceerde vervorming, zal het uitgangssignaal daardoor eveneen NUL(0) zijn. Wanneer nu een mengverhouding tussen beide signalen verandert gaat worden, zal ook de som en dus het uitgangssignaal veranderen. Door toevoeging van de FET(T1) en condensator(C1) is hierdoor een regelbare via potentiometer(P2) mengverhouding gerealiseerd: bij een toenemende stuurspanning op de gate van de FET(T1), zal de wisselstroomweerstand van de collectorweerstand(R5) kleiner worden en het uitgangssignaal toenemen. Het frequentiebereik van de schakeling loopt van 50 Hertz tot 35 kHertz(binnen 3 decibel). De maximale ingangsspanning (welke op aansluitpunt IN) aangesloten wordt is 100 milliVolt. De uitgangsspanning (welke via aansluitpunt UIT) beschikbaar is, kan worden geregeld tuseen 0 - 1 Volt. Op het aansluitpunt PLUS dient een positieve spanning van 12 Volt aangesloten te worden.
0112.png
Klik op afbeelding om gehele schakeling te zien.

Klik op de COMPONENT-LIJST knop, voor een componenten overzicht
De component informatie, is voornamelijk afkomstig uit het leveringsprogramma van Farnell (www.farnell.com) tenzij anders aangegeven.
layout.png
De afbeelding geeft de printplaat weer, gezien bovenop de componenten. De rode lijnen zijn de printbanen welke zich aan de onderkant(soldeerzijde) bij een standaard print bevinden.
De beide SMD-condensatoren (C4 en C6) worden via BLAUWE printbanen aangesloten op een lichtgroen vierkante vlak. Waarna de banen als rode printbanen verdergaan. Deze blauwe banen zijn de soldeer-verbindingen welke de condensatoren op de componentenkant van de printplaat verbinden met het overige.

Terug naar index

Terug naar de homepage

Email deWebmaster