Schakeling is geplaatst op 21 juni 2018.

HAL-verlichting vertrager.

Deze schakeling zal direct na het bedienen van de drukknop(S) het relais(RY) aan laten trekken, om na een bepaalde tijd automatisch weer af te vallen. Indien op het relais-wisselcontact (welke geschikt is om 220 Volt wisselspanning te schakelen) bijvoorbeeld de verlichting van de hal is aangesloten, gaat de verlichting branden wanneer drukknop(S) is bediend en dooft de verlichting enige tijd later automatisch. Wanneer er voor de drukknop(S) bijvoorbeeld een deurcontact toegepast gaat worden, is een vertragende HAL-verlichting gemaakt. De tijd dat het relais(RY) aangetrokken blijft, zal worden bepaald door de waarden van weerstand(R1) en condensator(C2). Met de voorgestelde waarden zal dit ongeveer 100 seconden zijn. Volgens de formule t=RxC kunt u deze aantrek-tijd aanpassen. De tijd is in seconden met een weerstandswaarde in megaOhm en een condensatorwaarde in microFarad. De schakeling is in dit geval van een interne voeding voorzien, indien beschikbaar kunt u bijvoorbeeld de BEL-transformator gebruiken, omdat deze veelal 8 Volt wisselspanning afgeeft. De in deze schakeling toegepaste transformator heeft 2 secundaire wikkelingen, omdat transformatoren met 1 enkele 8 Volt wikkeling erg slecht verkrijgbaar zijn. Indien u een bestaande beltransformator kunt inzetten, kan de printlayout aanzienlijk worden verkleind, omdat de netspanning-aansluiting(220volt~) en transformator(TR) dan kunnen komen te vervallen. Als voorbeeld voor de toepassing van deze schakeling is de verlichting in de HAL genomen, er zijn natuurlijk legio andere toepassingen te gebruiken, zoals de verlichting langs de oprijlaan, of automatisch sluiten van het toegangshek van het landgoed, het nadraaien van een ventilator op het toilet. Kortom een veelvuldig toe te passen schakeling.

0283.png
Klik op afbeelding om hele schakeling te zien .

Klik op de COMPONENT-LIJST knop, voor een componenten overzicht.
De component informatie, is voornamelijk afkomstig uit het leveringsprogramma van Farnell tenzij anders aangegeven.

layout.png
De afbeelding geeft de printplaat weer, gezien bovenop de componenten. De rode lijnen zijn de printbanen welke zich aan de onderkant(soldeerzijde) bij een standaard print bevinden.

Ook staan er naast de bruggelijkrichter(BC) in het BLAUW uitgevoerde printbanen, welke op elk uiteinde een lichtgroen vierkant vlak hebben waarna de banen als rode printbanen verdergaan. Dit zijn de verbindingsdraden waarmee de SMD-bruggelijkrichter via doorgeboorde gaten met de layout-kant van de printplaat verbonden moet worden.

Terug naar index

Terug naar de homepage

Email versturen aan Finimuis.nl