Een willekeurig IC, de UAA170


uaa170.PNG

Hierboven ziet u een schematische basis voorstelling van de UAA170 (led-driver). Buitenom zijn de pin-nummers geplaatst en binnenin is de functie van een pin aangegeven.

Voor dit IC is geen gemakkelijk op deze site weer te geven datasheet beschikbaar. Het vanuit Siemens aangeleverde datasheet, veroorzaakt script-fouten wat vervelend is.
Wanneer u bijvoorbeeld in de zoekmachine van Google de zoekterm UAA170 datasheet ingeeft, komen er diverse links beschikbaar.

Waneer u de datasheet bekijkt, zal het u opvallen dat de functie's van sommige pinnen anders zijn genoemd dan in het hierboven gebruikte symbool.
Met name de functie's van pin 2,3,4,5,6,7,8 en 9. In de datasheet zijn dit bij pin 2,3,4 en 5 collector-aansluitingen van transistoren en bij pin 6,7,8, en 9 emitter-aansluitingen van transistoren.

In het symbool heten de functies van pin 2,3,4 en 5 K1 t/m K4 en de functies van pin 6,7,8 en 9 A1 t/m A4.

Onder het symbool staat aangegeven dat de UAA170 een LED-driver omvat.
In het informatie-gedeelte over de LED (elders op deze site) kunt u lezen dat de aansluitingen van een LED Anode en Kathode worden genoemd.

U kunt in de datasheet zien, dat er 16 LED's in 4 groepen van 4 worden aangesloten.

De eerste groep LED's (links) is met de Kathode aansloten op pin H en de Anoden van deze groep zijn aangesloten op de pinnen D,C,B en A

Nu wil het toeval dat in ontwerp-afspraken van IC's is vastgelegd dat de pinnen op ÚÚn kant van een IC een oplopende volgorde hebben.
waarbij pen 1 meestal voorzien is van een merkteken/markering (zie hiervoor het gedeelte BEHUIZINGEN van IC's, verderop).

Na deze vaststelling, kunt u pin H lezen als 2 en pin D als 6.

Kijkt u nu bij het symbool dan heeft pen 2 de functie K1 en hebben de pinnen 6,7,8 en 9 als functie A1 t/m A4.

Deze pinnen corresponderen met de eerder genoemde transistor collectoren en emitters. Hierdoor kunnen de aangesloten LED's worden aangestuurd.

Bovenstaande verandering in functie-namen heeft te maken met de verschillende ontwikkelaars van de IC's en de gebruikte software voor het tekenen van elektronische schakelingen.

Zelf gebruik ik momenteel Eagle 7.6.0 als tekenpakket voor de schakelingen, waarbij zo veel mogelijk meegeleverde component-bibliotheken worden gebruikt. Deze komen soms niet 100% overeen komen met de datasheet-informatie, welke de fabrikant beschikbaar heeft.

Voorgaande geeft het belang van een accurate DATASHEET maar weer eens aan. Beter 4 keer te veel gecontroleerd, dan een verkeerd geplaatst IC.

Ter illustratie een microprocessor-chip AM1705 (welke uitermate complexe interne schakelingen bezit)


chip1.png
Hierboven ziet u een schematische voorstelling van een processor-chip (herkenbaar aan de afgeschuinde hoek). Op de rand van de chip zijn de pen-nummers geplaatst en binnenin is de functie van een pen aangegeven.

U begrijpt wel, dat dit de complexere electronica omvat, waarover verder niet veel kan worden gezegd. Bedenk maar een hoeveel inwendige schakelingen met ontelbaar veel componenten zo'n chip bevat op een opervlakte van ongeveer 22 x 22 millimeter.

Klik hier voor de datasheet van een AM1705 ARM microprocessor.

De schematische voorstelling van bovenstaande microprosessor is zo vreselijk uitgebreid, dat een fatsoenlijke weergave als 1 geheel op een computerscherm onmogelijk is.

Klik hier voor de Technical Reference Manual van bovenstaande microprocessor en realiseer u zich dat deze een 1351 pagina's omvattend PDF-bestand omvat.


Laatste update : 17 augustus 2016

Terug naar Ge´ntegreerde schakelingen informatie
Terug naar Startpagina
Email aan Finimuis.nl